Какво показаха тези избори? Въпросът явно не е в това

...
 Какво показаха тези избори? Въпросът явно не е в това
Коментари Харесай

Борисов триумфира. С помощта на БСП.

 Какво демонстрираха тези избори? Въпросът очевидно не е в това по какъв начин ръководят ГЕРБ и Борисов, а дали гласоподавателят счита, че има друга политическа мощ, която би се справила по-добре от тях. Анализ на Емилия Милчева.Трима души в България могат да се разгласят за самостоятелни спечелили след изборите за европейски депутати на 26 май - Бойко Борисов, Ангел Джамбазки и Десислава Иванчева. Лидерът на ГЕРБ и министър председател - че измъкна партията от тресавището, в което затъна с „ Апартаментгейт “ и „ къщите за посетители “, и с интензивността си обърна настройките измежду гласоподавателите за по-малко от месец. Водачът на листата на Вътрешна македонска революционна организация и предстоящ евродепутат за втори мандат - че завоюва победа за партията си с упорита политическа работа на терен. Осъдената на първа инстанция някогашна кметица на „ Младост “ - че завоюва повече гласове като самостоятелен претендент за евродепутат от тези, дадени за обединението „ Патриоти за Валери Симеонов “ и за „ Атака “.
На четвъртите за страната европейски избори от 6 355 633 гласоподаватели с право на глас, съгласно по този начин и непрочистените от мъртви души описи, до урните отидоха под 2 милиона души. Това е рекордно ниска изборна интензивност на фона на тази в страните-основателки на Европейски Съюз и по отношение на вота през 2014 година, когато гласоподаваха 2,2 милиона.

Вотът открои казуса за неналичието на опция в ръководството и затвърди хроничната отпадналост на най-голямата опозиционна партия - Българска социалистическа партия - да предложи такава. Въпросът е не по какъв начин ръководят ГЕРБ и Борисов, въпросът е дали гласоподавателят счита, че друга политическа мощ би се справила по-добре от партията, която е на власт трети мандат. Но до момента в който Борисов се преутвърди като водач, въпросът, който се задава в Българска социалистическа партия след всеки избирателен неуспех, а такива са съвсем всички в последните години, е дали Корнелия Нинова ще поеме отговорност и ще има ли оставки. Президентските избори не се броят, защото Румен Радев завоюва освен с гласовете на Българска социалистическа партия, а и заради „ жокер “ от ГЕРБ, които извадиха за негов противник Цецка Цачева.

Факторът " Борисов "

ГЕРБ победиха, въпреки за партията да са дали своят вот малко над половината от партийните членове, които наброяват 960 000 (по данни, оповестени преди време от Цветан Цветанов). Но армията от служители в изпълнителната и локална власт стига, с цел да подсигурява успеха. Премиерът Борисов също изигра значима роля. Неговото име непрекъснато бе споменавано от съпартийците му по време на цялата предизборна акция. Борисов е фактор, който не би трябвало да бъде подценяван, сподели министърът на финансите Владислав Горанов.

„ Победата е това, което лекува най-добре, тя ще консолидира партията “, съобщи по Българска национална телевизия политологът Огнян Минчев. Така е, само че към момента чакаме резултати от инспекциите по „ Апартаментгейт “. Иначе интригата при ГЕРБ е какво ще стане с Цветанов, потърпевш поради този „ гейт “ и очевидно пренебрегнат по време на акцията, както и дали Томислав Дончев ще е новият заместник-председател.

Българска социалистическа партия ще би трябвало да се върне в Народното събрание

Социолози и политолози бяха единомислещи в първите си мнения - Българска социалистическа партия не е съумяла да активизира гласоподаватели отвън твърдото си ядро. Но на фона на това, че акцията ѝ повече плашеше, в сравнение с да приобщава, и че разединението, което е традиция в Българска социалистическа партия, този път просто я сковава, резултатът си е напряко триумф.

Освен инфарктния пленум, на който следва да се проучват резултатите от изборите, на социалистите и техния лидер Корнелия Нинова се постанова да подхващат и друга сложна стъпка - да решат по какъв начин да се завърнат в Народното събрание, който напуснаха преди към 4 месеца. Извънпарламентарното им опозиционерстване не докара до предварителни избори и към този момент нервира и гласоподавателите им. В коментар през вчерашния ден водачът на ПЕС, подложен под номер 5 в листата, Сергей Станишев, също съобщи, че първоначално този ход е изглеждал сполучлив, само че „ борбата се води на тепих “.

Станишев прикани да се направи здравомислещ разбор на резултатите от вота, като уточни няколко фактора за второто място - изгубено време във вътрешни разправии и липса на единна акция на листата на „ Българска социалистическа партия за България “. Освен това напомни, че на изборите през 2017 година Българска социалистическа партия също е имала късмет да завоюва, а след това е изгубила, само че поради увеличението на депутатите тогава сериозен разбор по този начин и не бил изработен.

Интригата за Българска социалистическа партия е дали вътрешната съпротива ще завоюва и по какъв начин ще се отрази това на подготовката за локалните избори, откакто социалистите нямат кмет в нито един регионален град.

Доган изиска 400 000 гласа. Двойно по-малко са.

Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган сложи като цел за тези избори постигането на 400 000 гласа, въпреки до момента партията да не е печелила толкоз на евровот. Резултатът е близо два пъти по-малко. От Движение за права и свободи обясниха резултата с условията за уседналост, както и с обстоятелството, че доста хора от обичайния електорат на Движението са на работа в чужбина. Изглежда че раната, отворена от Лютви Местан и партията му ДОСТ, също не е затворена. Резултатите демонстрират, че Движение за права и свободи, което през лятото на 2009 година съумя да изкара малко над 600 000 души, този път не сполучи. Но забележителна част от гласоподавателите просто не са дали своят вот, а не че са избрали друга политическа мощ. Неслучайно бе писмото на Доган с поисканата „ амнистия “ от „ разсърдените и разочарованите “.
 Емилия Милчева
Емилия Милчева

Движение за права и свободи ще дадат отговор тази седмица дали вторият в листата - Делян Пеевски - ще е евродепутат или още веднъж ще се откаже. Бизнесменът и притежател на медии си направил своя обособена акция и не е взел участие в предизборната обиколка, обясниха от Движение за права и свободи. За физическото му наличие в България се разбра неотдавна от прессъобщение, което показваше Пеевски на благотворителна вечеря „ ифтар “ в село Пашови. А в изборния ден бе увековечен по какъв начин гласоподава във велинградското село Света Петка с конвой от четири автомобила, два от които на НСО, и защитаван от куп охранители.

" Демократична България " ще има народен представител

Отначало не беше несъмнено дали „ Демократична България “ ще има собствен народен представител в новия Европарламент, само че в този момент това към този момент е реалност. Обединението на ДСБ, „ Да, България “ и Зелените е трета политическа мощ в София, което е добра причина за идните наесен локални избори. А българите от чужбина бяха тези, които дадоха решителен подтик на “Демократична България “, тъй че то да вземе мандат за Европарламента.

В първия си коментар за вота лидерът на листата Радан Кънев предложи при по-нататъшните политически дейности „ да задълбочаваме вътрешната си интеграция “. Този резултат е доказателство за консолидация на забележителна част от така наречен градска десница. Социолози означиха и различен забавен факт: дясното обединяване е участникът в евроизборите с максимален % дали своят вот, които са решили да пренаредят листата. Общо 42% от всички дали своят вот за него са се възползвали от преференцията, до момента в който в ГЕРБ да вземем за пример тя съвсем не е използвана.

Изборите завършиха. Сега остава да забележим следствията.

Виж всички публикации от Емилия Милчева-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР